Tubeconin Smart & Clean TubeCitystä maailman kestävin kaupunki

Tubecon näyttää mallia oikeille kaupungeille kestävän ympäristön rakentamisessa. Tapahtuma aktivoi nuoria vähentämään päästöjään ja kulutustaan uudenlaisella toimintaradalla. Smart & Clean TubeCityn kävijät tekevät tapahtumassa uuden Tubecon-appin ohjaamana noin kaksikymmentä maailmaa parantavaa ja tietoisuutta lisäävää tehtävää.

– Tekemällä pieniä tekoja jokainen nuori voi vaikuttaa. Tapahtumassa vierailijat huomaavat, että vaikuttavat teot voivat olla helppoja ja oikeiden valintojen tekeminen parantaa elämän laatua, Tubeconin hallituksen puheenjohtaja Jussi Koski kertoo.

– Kaupungeissa mietitään paljon sitä, miten kaupunkilaiset houkuteltaisiin osallistumaan ilmastotyöhön. Usein tämä tarkoittaa pieniä valintoja. Smart & Clean TubeCityssä teemme vaikuttavia käytännön tekoja, Tubeconin kumppanina vaikuttaviin tekohin houkuttelevan pääkaupunkiseudun Smart & Clean -säätiön toimitusjohtaja Tiina Kähö pohtii.

Tehtäviä on yhteensä 16 kuuden eri teeman alla. Yhteistyökumppaneiden tehtäväpisteillä ja koko Tubeconin alueella mm. tutustutaan tulevaisuuden asumiseen, maistellaan kasviksia, pohditaan ympäristöystävällisiä vaatemateriaaleja ja pienten valintojen merkitystä sekä jaetaan muille neuvoja hyvään elämään ja hyviin tekoihin.

– Tubettajat ja meidän osallistujamme ovat tiedostavia nuoria ja aikusia. Haluamme, että he ovat edelläkävijöitä myös ympäristöasioissa, Tubeconin hallituksen puheenjohtaja Jussi Koski kertoo.

Tubecon panostaa itse kaupungin kestävyyteen tekemällä tapahtumaa kestävän kehityksen periaattein. Roskaa synnyttäviä ja kertakäyttöisiä materiaaleja käytetään minimaalisesti. Kuljetukset optimoidaan turhan liikenteen välttämiseksi, puitteet luodaan vuokratarpein ja mitä ei voida vuokrata, tehdään monivuotiseen käyttöön.

– Tubeconilaiset ja Smart & Clean -yhteisö haastaa jokaisen kumppaninsa tekemään #muntekoja myös itse tapahtumassa ja sen aikana. Yrityksillä ja muilla toimijoilla on oma vastuunsa. Teot voivat olla esimerkiksi kaiken kertakäyttömuovin jättäminen pois osastolta tai kaikkien työntekijöiden matkustaminen tilaisuuteen julkisilla liikennevälineillä, Tiina Kähö ja Jussi Koski haastavat.

Smart & Clean järjesti keväällä #munteko -haasteen, jossa nuoria haastettiin tekemään maailmaa parantavia tekoja ja videoimaan niitä. Smart & Clean -yhteisö osti viisi videota käyttöönsä. Niillä viestitään kaupunkilaisten, kaupunkien ja yritysten tekojen merkityksestä ilmastonmuutoksen hillitsemisessä sekä kiertotalouden edistämisessä. www.munteko.fi

Smart & Clean on määräaikainen projekti, jossa kaupungit, yritykset, tutkimuslaitokset ja valtiolliset toimijat rakentavat merkittäviä tekoja, jotka parantavat ihmisten elämänlaatua, vähentävät päästöjä ja luovat Suomeen uutta liiketoimintaa. Teot voivat olla teknologioita, ratkaisuja tai palveluita kansalaisille esimerkiksi rakennetussa ympäristössä, energiajärjestelmässä ja liikkumisessa. Tavoitteena on, että pääkaupunkiseutu ja Lahti ovat vuonna 2021 maailman paras testialue älykkäille ja puhtaille ratkaisuille. www.smartclean.fi, @SmartClean_fi, LinkedIn: Smart & Clean Community.